Nyum! Nyumm! nampak sedap kan?
Sape tak suka coklat kan? kalau dulu masa kecik-kecik apa yang berkaitan coklat confirm tak tolak;p
Sebab coklat ni sedap!
Tapi, jangan tak tau terdapat khasiat lain yang terkandung dalam coklat ni di mana kandungan antioksida yang ada di dalamnya dapat mencegah penuaan awal! Wah! lepas ni, boleh la amalkan makan coklat selalu kan?
Sebab coklat ni sedap!
Tapi, jangan tak tau terdapat khasiat lain yang terkandung dalam coklat ni di mana kandungan antioksida yang ada di dalamnya dapat mencegah penuaan awal! Wah! lepas ni, boleh la amalkan makan coklat selalu kan?
So, untuk entry kali ni saya nak share pada semua cara-cara untuk nak buat kek coklat ni!
BAHAN- BAHAN
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
3/4 minyak masak
1 cawan gula pasir
1/2 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko
3 biji telur
beberapa titik esen vanila
__________________________________________________________________________________
Topping & hiasan
1/2 bar coklat masakan
2 sudu butter
1/2 sudu gula pasir
beberapa titik esen vanila
Coklat rice
CARA-CARA PENYEDIAAN
1) Panaskan pengukus.
3) Dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih & masukkan gula, pukul lagi hingga
kembang.
4) Kemudian, masukkan tepung yang siap diayak tadi sedikit demi sedikit berselang seli dengan air
suam. Kacau menggunakan senduk kayu @ spatula kemudian masukkan titisan esen vanila +
susu pekat & minyak masak. Kacau sebati.
5) Tapi, perlu diingat jangan over mix & perlu gunakan kaedah kaup balik.
6) Alaskan acuan bulat @ petak dengan baking sheet & curahkan adunan di dalam acuan.
7) Tutup permukaan acuan dengan aluminium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek.
8) Kukus selama 1 jam 30 minit, sejukkan.
9) Untuk topping, campurkan coklat masakan + butter + gula & beberapa titik esen vanila.
( Guna kaedah double boiler )
10) Kemudian, curahkan pada kek yang telah sejuk tadi.
susu pekat & minyak masak. Kacau sebati.
5) Tapi, perlu diingat jangan over mix & perlu gunakan kaedah kaup balik.
6) Alaskan acuan bulat @ petak dengan baking sheet & curahkan adunan di dalam acuan.
7) Tutup permukaan acuan dengan aluminium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek.
8) Kukus selama 1 jam 30 minit, sejukkan.
9) Untuk topping, campurkan coklat masakan + butter + gula & beberapa titik esen vanila.
( Guna kaedah double boiler )
10) Kemudian, curahkan pada kek yang telah sejuk tadi.
Puan Fiza, sila hadiahkan kek coklat ini dan pavlova untuk hari keraian saya stau hari nanti. Hehehe
ReplyDelete